Aangenaam met een blonde naar de bar

Henk zit op de kleine zitbank in de zesde rij links, ingeklemd tussen zijn eega aan het gangpad, en zijn dochter. Allemaal in ingetogen-donkere kleding. Het is drukkend in de kerk. Zijn droge tong likt langs even droge lippen en zijn grote verlangen voelt als een levend ding in zijn lichaam. Hij klemt zijn handen om zijn knieën want, zoals hij eens had gelezen, het zijn de handen die diepe gemoedsbeweging openbaren. Vandaag zal hij haar niet mogen zien, het is zondag.

Hij hoort de dominee, daarboven hem, in zijn kansel. De stem hoort hij, maar niet wat er gesproken wordt. Zijn eega zal er hem van langs geven als, thuis bij de nazit, de preek zal worden besproken. Bij een kopje koffie en een krakeling. Hij zal dan zijn schouders ophalen en opmerken: ik werk de hele week hard, zes volle dagen. In de kerk rust ik.

Echter rust is er niet bij, in Henk. Met zijn ogen gesloten ziet hij in zijn geest die mooie blonde, haar stralende ranke vorm, ze oogt koel, doch wat verwarmt ze hem toch altijd heerlijk. Heden niet, omdat het is zondag. Hij heeft een aversie aan de zondag, aan de kerk en aan de dominee en bijwijlen ook een beetje aan zijn saaie vrouw. Hij vermoedt dat ze een idee heeft van zijn passie, al is er geenszins over gesproken. Maar kijken dat ze naar hem kan, wanneer hij en de blonde tegelijkertijd waren. Die afwijzing, die opgetrokken neus.
houten zonnebril

Hij bedenkt graag, over hoe hij haar eens mee naar huis zal nemen, bijvoorbeeld hij nu doet, op de zesde rij rechts, en klemt zijn handen nog steviger om zijn knieën. Zijn droge mond beweegt mee met de woorden van het gezang. Vervolgens gaat de kudde heen, in harmonie, want het is immers zondag. Koffie en een krakeling. Zijn echtgenote zegt dat ze het een mooie donderpreek vond, over tolerantie. De dochter knikt en Henk denkt: ja-ja, ik wou dat ze daar eens wat van opstaken. Vorige week ging die over matiging, ook al zo'n "mooie preek", en daarvan hadden ze maar voldoende geleerd.

Een tweede kopje koffie, zonder krakeling dus. Henk telt de uren: nog 10 en vervolgens kan-ie naar bed. Gelukkig valt hij iedere keer meteen in slaap. Als hij dan wakker wordt is het maandag. Waarom duren zondagen iedere keer zo verdomde lang, denkt hij. Hij neemt even diep adem en duwt een vuist in zijn maag. Zijn eega kijkt op van haar breiwerk, een wenkbrauw opgetrokken. 'Gas', moppert Henk. Hij staat op en loopt de tuin in. Zijn ergenis probeert hij kwijt te raken met schoffel en hark, maar op iedere plek, en met name in de bloemen in de tuin, ziet hij haar, zijn mooie blonde.

Eindelijk maandag. Zoals elke werkdag informeert zijn echtgenote hoe laat hij thuis zal zijn voor het avondeten. 'Opnieuw een nabespreking met de dagploeg zeker?', vraagt ze pinnig met een sip mondje. 'Vóórbespreking voor het werk van de volgende dag', zegt hij, zoals op iedere werkdag, en denkt: ze heeft werkelijk niks geleerd gisteren. Maandagmiddag, kwart over vier. De werktuigen en materieel in de keet, hangslot erop. 'Doei', of een 'tot morrege', ieder gaat zijns weegs. Henk zet zijn houten zonnebril op, De zon schijnt nog steeds heel fel.

Het was een warme dag heden. Henk ruikt niet erg fris en zijn handen en werkkleren zijn stoffig. Haar zal het niets uitmaken, weet hij zeker, ze laat zich door hem vatten zoals hij bij haar komt. Hij haast zich naar de locatie waar hij haar zal treffen en van haar zal smullen. Zodra hij de deur achter zich sluit ziet hij haar. Zoals elke werkdag wacht ze op hem, in haar stralende gouden rijpheid. Henk glimlacht om haar koele voorkomen want weet krijg meer info van het vuur, die heerlijke prikkeling die ze hem geeft. Voor hij haar vastpakt glijdt zijn eeltige en niet zo schone wijsvinger over haar welving, de leest zo strak, kwijl loopt in zijn mond wanneer hij haar met een hand omvat. 'Gouden pracht, mijn mooie blonde' spreken zijn ogen en gulzig zet hij zijn mond aan haar. Zijn ogen zijn toegeknepen in genot, zijn tong viert feest als hij haar proeft. De zijne, eindelijk ... 'Nog een pilsje, Henk?'

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Comments on “Aangenaam met een blonde naar de bar”

Leave a Reply

Gravatar